וכאן מדובר, על מקרים שבהם האדם השני, משקר לך באופן מודע ובכוונה. כי על מקרים שבהם האדם משקר לך בטעות, לא נדון כאן כעת. אלא רק על שקר באופן מודע, איך למנוע ממישהו להסתיר ממך מידע?
ומי שיתבונן יראה, כי הסיבה שהאדם משקר, היא רק משום שהוא מפחד, מהתחושה השלילית שהוא חושב שעלולה לקרות לו, בעקבות סיפור האמת. כי כל אדם רוצה להרגיש טוב, וכל אדם משתדל לעשות, רק את מה שהוא חושב שיגרום לו להרגיש טוב. ואם האדם חושב בתוך תוכו, כי לספר את האמת כפי מה שהיא, יגרום לו להרגיש פחות טוב כלפי עצמו, הוא לא יספר את האמת.
שזה בעצם אומר, שאם ברצונך לגרום למישהו לא להסתיר ממך מידע, אז לפני שאתה מדבר איתו, עליך להבין עם עצמך, איזה דברים רעים אתה חושב, שהאדם השני חושב, שיכולים לקרות לו, אם הוא יספר לך את האמת, את כל האמת ורק את האמת...
והתהליך אמור להיות בצורה הזאת: נניח שאתה רוצה לדעת אם עובד שלך גנב ממך משהו, באמצעות זה שהוא יספר לך את זה. אז ראשית, עליך לשאול את עצמך, מה הן התשובות האפשרויות שהעובד שלך יכול לענות לך, לשאלה שתשאל אותו. והתשובות כאן לדוגמא יהיו, בטווח שבין: "מודה באשמה ובגניבה" לבין "מה פתאום, אני מרגיש פגוע שאתה חושד בי".
ועכשיו עליך לנסות להבין עם עצמך, מהצד של האינטרס של העובד שלך, מה אתה חושב שהעובד שלך חושב, שיותר טוב לו לענות? והתשובה כמובן תהיה, לכיוון של: "אני מרגיש פגוע שחושדים בי".
אבל בגלל שאתה כמובן רוצה לדעת את האמת, ובגלל שאתה יודע מראש שלעובד שלך יש אינטרס לשקר לך, לכן עליך לשאול את עצמך את השאלה הבאה, והיא: מהם הדברים הרעים שאני חושב שהעובד שלי יכול לחשוב שיקרו לו, אם הוא יאמר לי את האמת כפי שהיא, בתרחיש הגרוע ביותר מבחינתו.
וכאן כנראה שהתשובה תהיה, שהעובד שלך יחשוב, שאתה עלול לפטר אותו ולנקוט נגדו בהליכים פליליים, אם יתברר שהוא גנב ממך. אז איך בעצם נוכל להוציא ממנו את המידע, בלי שהוא יחשוש לספר אותו.
אז כמובן שעלינו לחשוב איך אנחנו יכולים להעביר לתת המודע של העובד, את המסר שאומר, ש 1 - לא נפטר אותו. 2- לא ננקוט נגדו בהליכים פליליים. כדי שאם הוא יחשוב מראש, שלא הולך לקרות לו הדברים הרעים האלו, כנראה שהוא פחות יחשוש לומר את האמת כפי שהיא.
וכמובן שבמקביל לזה, רצוי וכדאי ליצור אצלו תמריץ אקטיבי, לסיפור האמת. דהיינו, שלא רק שלא יהיה לו אינטרס לשקר לך, אלא שגם יהיה לו אינטרס לרצות לומר לך את האמת. או לדוגמא שהוא יחשוב שיקרה לו רע, אם הוא ישקר לך, בגלל שהוא שיקר לך, אבל שהוא לא יחשוש מאמירת האמת עצמה.
ואיך להעביר לעובד את המסר, שלא נפטר אותו ושלא ננקוט נגדו בהליכים פליליים? אז בעיקרון, זאת כמובן שאלה אחרת, וכל מקרה לגופו. ולדוגמא כאן, אפשרי להציג את זה כבירור, אולי הוא לקח משהו "בטעות" / "שכח" אצלו משהו / "התבלבל" וכיו"ב, כדי שהוא לא ירגיש שמאשימים אותו בגניבה. אבל בעיקרון כל מקרה לגופו של עניין.
וגם כאן יש תהליך מובנה, שבו נשאל את עצמנו: מה הן הנחות היסוד של האדם הנחקר, לחשוב, שאם הוא יאמר את האמת, שיקרה לו דבר רע. דהיינו, מה הם הדברים והגורמים לכך שהאדם שמולנו חושב, שיקרה לו דבר רע, אם הוא יספר את האמת. ואנחנו ננסה לשלול ולהפריך את הנחות היסוד האלו שלו, בצורה מובנית ומסודרת.
וכיו"ב לגבי כל מקרה שבו רוצים לגרום למישהו להודות במשהו. כגון לגרום לבן זוג להודות בבגידה, לגרום לעובד להודות בגניבה, לגרום לבעל עסק להודות שהוא רימה אותך, לגרום לבעל מקצוע להודות שהוא עקץ אותך, לגרום לילד להודות שהוא התחיל מריבה, לגרום לילד לא לשקר באופן כללי, לגרום לכל בן אדם בעולם, להודות באשמה, להודות בטעות, להודות בכל דבר שלילי שקרה.
שבאופן כללי עליך, שלב 1 - להבין, מה הן התשובות האפשרויות שהוא עשוי לענות לך. שלב 2 - להבין, מה הן ההשלכות הרעות והטובות שאתה חושב, שהאדם השני יחשוב שיצאו לו מכך שהוא יענה את כל אחת מהתשובות האפשריות. שלב 3 - לנסות לראות וכל מקרה לגופו, איך אפשר לצמצם את כמות הדברים הרעים שהאדם השני חושב שיצאו לו, מכך שהוא ישקר לך, ואיך להגדיל את כמות הדברים הטובים, שהאדם השני יחשוב, שיצאו לו, מכך שהוא יאמר לך את האמת. ואז ממילא, אתה מגדיל את הסיכוי, לכך שלא ישקרו לך ולכך שיאמרו לך את האמת.
ובאופן כללי אפשרי לומר, שלפעמים האדם חושש לומר את האמת, כי הוא חושב שלא יאהבו אותו בצורה כלשהי...