וכאן אתן תרגיל מאוד פשוט מאוד בסיסי ומאוד קל, שמי שיעשה אותו הרבה פעמים לאורך זמן, החשיבה שלו תתפתח בצורה מאוד דרמטית בהמון מובנים. כי כולם רוצים לפתח את השכל, אבל צריכים למצוא את התרגיל הפשוט ביותר והקל ביותר לביצוע, כדי לפתח את השכל.
מה התרגיל?
והתרגיל הוא, ניתוח משפטים, ניתוח טקסטים. דהיינו, קח משפט כלשהו, בין כמה מילים, זה יכול להיות משפט מתוך איזו כתבה, זה יכול להיות משפט ששמעת מישהו, וזה יכול גם להיות משפט שאתה ממציא. לדוגמה משפט פשוט וקצר כגון: "אני רוצה ללכת לישון".
והתרגיל שעליך לעשות, הוא לנסות להבין על כל מילה במשפט, על איזו שאלה המילה עונה? איך כל מילה משפיעה על המשמעות של המשפט?
לדוגמה: ניקח את המשפט הנ"ל שיש בו 4 מילים, המשפט "אני רוצה ללכת לישון".
עכשיו נשמיט ממנו את המילה ה 1 ונקבל את המשפט "רוצה ללכת לישון". עכשיו ננסה להבין מה המשמעות של המשפט, בלי המילה הראשונה, המילה "אני". או במילים אחרות, על איזו שאלה עונה המילה "אני" שנמצאת במשפט? והתשובה היא, שהמילה "אני" עונה על השאלה "מי" זה ש"רוצה ללכת לישון". המילה "אני" עונה על השאלה "מי". כי בלי המילה "אני" לא נוכל לדעת "מי" זה ש"רוצה ללכת לישון".
עכשיו ניקח שוב את המשפט ונשמיט ממנו את המילה ה 2 שלו, ונקבל את המשפט "אני ללכת לישון". ועכשיו ננסה להבין את המשפט כמו שהוא, וננסה להבין האם בכלל יש משמעות למשפט הנ"ל כמו שהוא? אילו משמעויות יכולות להיות למשפט הנ"ל? אילו מילים אפשרי להשלים במשפט הנ"ל. לדוגמה "אני מתכנן ללכת לישון" "אני מסרב ללכת לישון" "אני צריך ללכת לישון" "אני חייב ללכת לישון" "אני לא בטוח אם כדאי לי ללכת לישון" "אני חשבתי ללכת לישון" וכיו"ב.
אז בעצם על איזו שאלה עונה המילה ה 2 "רוצה" במשפט? והתשובה היא שהמילה עונה על השאלה "מה" הייחס ביני לבין ללכת לישון? והתשובה היא "רוצה", יש לי רצון ללכת לישון.
עכשיו ניקח שוב את המשפט ונשמיט ממנו את המילה ה 3 שלו, ונקבל את המשפט "אני רוצה לישון". ועכשיו ננסה להבין את המשפט כמו שהוא, וננסה להבין האם בכלל יש משמעות למשפט הנ"ל כמו שהוא? אילו משמעויות יכולות להיות למשפט הנ"ל?
ונראה כי למשפט הזה בהחלט שיש משמעות כמו שהוא, "אני רוצה לישון". אז בעצם האם ואיזו משמעות הוסיפה לנו המילה "ללכת"? האם יש הבדל בין "ללכת לישון" לבין "לישון"? או שהמילה "ללכת" מיותרת לחלוטין ולא מוסיפה שום משמעות כלשהי למשפט? וכאן כל אחד יכול לתת את המשמעות האישית שלו, להבדל שהוא מוצא בין "לישון" לבין "ללכת לישון". לדוגמה, ללכת לישון יכול לבטא תהליך שקורה לפני ש"ישנים", אולי לדוגמה התארגנות לשינה או פעולות כלשהן שמטרתן היא "לישון".
ועכשיו ניקח שוב את המשפט ונשמיט ממנו את המילה ה 4 שלו? ונקבל את המשפט "אני רוצה ללכת ". ועכשיו ננסה להבין את המשפט כמו שהוא, וננסה להבין האם בכלל יש משמעות למשפט הנ"ל כמו שהוא? אילו משמעויות יכולות להיות למשפט הנ"ל? אילו מילים אפשרי להשלים במשפט הנ"ל. לדוגמה "אני רוצה ללכת לאכול" " אני רוצה ללכת לטייל" וכיו"ב.
וזה בעצם אומר, שהמילה "לישון" עונה על השאלה: מה אני רוצה ללכת לעשות? תשובה: לישון!
אז נסכם: "אני רוצה ללכת לישון".
"אני" עונה על השאלה: "מי" רוצה ללכת לישון? תשובה: אני.
"רוצה" עונה על השאלה: "מה הייחס שלי ל" / "איך אני מתייחס ל" ללכת לישון? תשובה" רוצה.
"ללכת" עונה על השאלה: "מה בדיוק" אני רוצה בנוגע ללישון? תשובה: ללכת לישון / להתארגן לישון / לעשות פעולות שמטרתן לישון.
"לישון" עונה על השאלה: "מה" אני רוצה ללכת לעשות? תשובה: לישון.
עד כאן היה ניתוח בסיסי של המשפט הבסיסי "אני רוצה ללכת לישון".
בדרך הזו צריך ואפשר וכדאי לנתח משפטים: קצרים / ארוכים / מורכבים / פשוטים וכיו"ב. כאשר הניתוח הוא לנסות לענות על השאלה: על איזו שאלה עונה המילה X שבמשפט? כל מילה שבמשפט, איזו משמעות היא מוסיפה למשפט? איך כל מילה משנה את המשמעות של המשפט? איזה מילים נוספות היה ניתן לומר את המשפט, כדי לתת לו משמעות זהה או משמעות שונה? אולי מילים נרדפות כלשהן? האם באמת יש להן את אותה המשמעות?
דרכים נוספות לביצוע התרגיל
והתרגיל הזה של לנתח משפטים, ניתן לעשות אותו בעוד דרכים יותר מורכבות ויותר מתקדמות. לדוגמה: במקום בכל פעם להסיר מילה 1 מהמשפט, ניתן להסיר 2 מילים מהמשפט, ואז לבדוק איך זה משפיע על המשמעות של המשפט? אפשרי גם לנסות לשנות את סדר המילים במשפט, ולחקור איך הסדר של המילים, משפיע על המשמעות של המשפט?
אפשרי גם לנסות להחליף / להוסיף מילות קישור, ולראות איך זה משפיע על המשפט. לדוגמה לעשות שינויים עם מילים כגון "רק / כל / תמיד / אף פעם / מתישהו / כל הזמן / איפשהו / בכל מקום / כולם / חלק מ / באופן יחסי / יותר / פחות / הרבה / קצת" וכיו"ב. ולראות איך כל מילה משפיעה על המשמעות של המשפט.
אפשרי גם לחקור שימוש במילים מורכבות, כגון: שימוש בהא הידיעה (he.wikipedia.org/wiki/הא_הידיעה), לדוגמה ההבדל בין "בית" לבין "הבית" וכיו"ב. או הבדל בין שימוש במילה "בבית" בניקוד של "פתח / קמץ" באות ב הראשונה, או בניקוד של "שווא נח" וכיו"ב. דהיינו, מצבים שבהם בתוך מילה אחת מסתתרות לפעמים כמה מילים או שהניקוד וההגיה של המילה, משפיעה על המשמעות של המשפט, לדוגמה בגלל שימוש ב ה הידיעה וכיו"ב.
איך התרגיל הזה יעזור לי?
והתרגיל הזה מצד אחד אולי נראה תרגיל מאוד פשוט ומאוד בסיסי ומאוד קל לביצוע, אבל התועלת שלו גדולה מאוד מאוד. ולפעמים ניתן לקבל תוצאה גדולה מאוד, מפעולה קטנה ביותר ופשוטה ביותר.
והמטרה של התרגיל היא, לגרום למוח של הבן אדם, לשים לב לכל מילה, לכל אות, לכל פרט, לכל דבר קטן שקורה סביבו. ומי שיתרגל את התרגיל הנ"ל המון ולאורך זמן, הוא יראה שפתאום, הוא: מבין דברים הרבה יותר מהר, מצליח לקרוא טקסטים ולהבין אותם הרבה יותר מהר, מצליח "לקרוא מחשבות" של אנשים ולשים לב לתת מודע ולמידע שאנשים מסתירים או מבטאים בלי שהם שמים לכך לב (טעות פרוידיאנית). התרגיל הזה יעזור לבן אדם גם לדעת לבטא את עצמו בצורה יותר נכונה, לדעת לשכנע אנשים יותר טוב, לדעת להסביר דברים יותר טוב, להצליח להבין דברים יותר מורכבים יותר מהר וכיו"ב.
כמו כן אזכיר שמי שרוצה לדעת לעשות משהו בצורה מאוד מהירה, עליו לנסות לעשות את אותו הדבר בצורה מאוד מאוד מאוד איטית, כמה שיותר איטי יותר טוב. אם אתה רוצה לדעת לשלוט במשהו ולהיות מסוגל לעשות אותו בצורה מאוד מהירה... תעשה אותו המון פעמים בצורה איטית כמה שיותר איטית יותר טוב.
האם באמת יש משמעות לכל מילה?
אז האם באמת יש משמעות לכל מילה? האם באמת מי שאמר את המשפט התכוון לכל מילה שנאמרה? תשובה: לא בהכרח, אבל הרבה פעמים כן. יכול להיות שיש מילים שנאמרו בצורה אקראית, אבל בדרך כלל יש משמעות לכל מילה ולכל צורת התבטאות.
כמו כן יש גם אנשים שעושים "טעות פרוידיאנית", דהיינו, אומרים בטעות משהו שהם לא רצו להגיד אותו, כי הוא מבטא משהו מתת המודע שלהם ובטעות הוא נפלט להם החוצה. והרבה אנשים יכולים לבטא את אותו המשפט ולהסביר את אותו הרעיון, במילים שונות ובדרכים שונות. כאשר בכל פעם האדם גם בלי שהוא שם לב, הוא משנה לפעמים מילה ספציפית, בגלל משמעות ספציפית, אפילו בלי שהוא עצמו שם אליה לב.
ואפשרי לדוגמה לנתח נאומים של ביבי / נאומים של פוליטיקאים וכיו"ב, ולשים לב לאיך כל מילה משפיעה על תת המודע של אלו ששומעים אותה. ויש אנשים שהמקצוע שלהם הוא "כתיבת נאומים" והם אמורים לנסות בכל מילה להשפיע על מי ששומע את הנאום וכולי.
אז כן, בדרך כלל יש משמעות לכל מילה שנאמרת, יש משמעות לסדר של המילים ויש משמעות לפסיקים במשפט. יש משמעות גם להיכן שהדובר עוצר לנשום בין מילה למילה ויש משמעות גם להבעות הפנים של מי שמדבר איתך, ביחס לכל מילה בתוך המשפט. יש משמעות להכל.
וככל שבן אדם יותר חכם באופן כללי, ככה יש יותר משמעות לכל מילה שהוא אומר, כי הוא כנראה שם לב לכל מילה שהוא אומר באופן מכוון. וככל שבן אדם פחות חכם, ככה יתכן שהוא פחות שם לב לצלילים שהוא מוציא מהפה שלו.
איך לדעת אם אני מנתח נכון את הטקסט?
אז איך אפשרי לדעת האם אני מנתח נכון את הטקסט או שאני סתם ממציא פירושים לא נכונים? התשובה היא, שלא באמת אפשרי לדעת האם ועד כמה הניתוח שלך נכון. אבל עדיין כדאי לך לבצע את התרגיל, כי הוא מרגיל את המוח שלך, לנסות לשים לב לכל מילה ולכל פרט הכי קטן בכל תהליך ובכל דבר שקורה סביבך.
איך לשים לב לכל מילה שאני אומר?
אז איך בזמן אמת אפשרי לשים לב לכל מילה שאתה עצמך אומר? והתשובה לכך היא, שככל שבן אדם נהיה יותר חכם, ככה המחשבה שלו מהירה הרבה יותר מהדיבור שלו. ואז יש לו יותר זמן לסדר את המילים שהוא רוצה להגיד. אבל יש אנשים שהמחשבה שלהם יותר איטית, ואז הם מדברים יותר מהר ממה שהם חושבים, ואז ממילא הדיבור שלהם הרבה פחות מדוייק, כי הוא הרבה פחות מתוכנן מראש, ביחס לקצב החשיבה שלהם.
ואיך להיות יותר חכם בכללי? יש לזה אין סוף דרכים וכולי. אבל כן אפשרי שבן אדם יעשה סימולציה של מה שהוא רוצה להגיד ושישים לב לכל מילה שהוא אומר, מה היא מבטאת ומה בדיוק הוא רוצה לומר. בן אדם יכול להקליט את עצמו או לכתוב לעצמו את מה שהוא רוצה לומר? או את מה שהוא מדבר עם מישהו, ולנסות לשים לב לכל מילה שנאמרת וככה להגדיל את הסיכוי שבזמן אמת הוא יבטא את עצמו יותר נכון ביחס למה שהוא רוצה לומר.
האם זה יכול לגרום לכך שאדבר יותר לאט?
אז האם זה יכול לגרום לכך שקצב הדיבור שלך יהיה יותר איטי ושתדבר יותר לאט? כן. אבל זה מה שיש וזה ישתפר עם הזמן. אם אתה רוצה לדייק, עליך לעשות את הדבר יותר לאט, או לתרגל אותו המון פעמים לפני שאתה עושה אותו. זאת הדרך להיות מסוגל לעשות דברים הרבה יותר מהר.
מה השלבים הבאים שאפשרי לפתח את התרגיל הזה?
אז השלב הראשון הוא להבין את המשפט כפשוטו, לשים לב לכל מילה ולכל משמעות של כל מילה ולכל מה שנאמר ולהבין מה אמרו. השלב הבא יכול להיות, לנסות להבין על כל מילה, האם היא עובדה או פירוש? ומי אמר שהיא נכונה. כי כל רעיון מורכב מעובדות ופירושים. וצריכים לעבור על כל מילה ולנסות להבין, האם ועד כמה היא מתארת עובדה או שהיא מתארת פירוש.
והשלב הבא יכול להיות גם הנושא של ניתוח סיבתיות. דהיינו, לקחת את המשפט שנאמר ולנסות להפוך אותו לרעיון של סיבה ותוצאה. ולנסות לבצע עליו ניתוח סיבתיות? בדרכים שהסברתי המון פעמים.
איך לנתח מחשבות של עצמך?
התועלת המרכזית מכל התרגול הזה, יהיה היכולת של האדם להתחיל לשים לב למחשבות שלו עצמו. כי המוח מריץ כל מיני מחשבות. ובן אדם צריך להיות מסוגל לנתח את המחשבות של עצמו ולנסות לשים לב למסרים שהתת מודע שלו ושהמוח שלו אומר לו. ולשים לב לכל מילה האם ועד כמה היא נכונה וכולי
סיכום
קח משפטים פשוטים / קצרים וכולי ותנסה לנתח אותם בצורה הבסיסית ביותר, של על איזו שאלה עונה כל מילה? איך כל מילה משפיעה על המשמעות של המשפט? מכאן, השמים הם הגבול...
מה התרגיל?
והתרגיל הוא, ניתוח משפטים, ניתוח טקסטים. דהיינו, קח משפט כלשהו, בין כמה מילים, זה יכול להיות משפט מתוך איזו כתבה, זה יכול להיות משפט ששמעת מישהו, וזה יכול גם להיות משפט שאתה ממציא. לדוגמה משפט פשוט וקצר כגון: "אני רוצה ללכת לישון".
והתרגיל שעליך לעשות, הוא לנסות להבין על כל מילה במשפט, על איזו שאלה המילה עונה? איך כל מילה משפיעה על המשמעות של המשפט?
לדוגמה: ניקח את המשפט הנ"ל שיש בו 4 מילים, המשפט "אני רוצה ללכת לישון".
עכשיו נשמיט ממנו את המילה ה 1 ונקבל את המשפט "רוצה ללכת לישון". עכשיו ננסה להבין מה המשמעות של המשפט, בלי המילה הראשונה, המילה "אני". או במילים אחרות, על איזו שאלה עונה המילה "אני" שנמצאת במשפט? והתשובה היא, שהמילה "אני" עונה על השאלה "מי" זה ש"רוצה ללכת לישון". המילה "אני" עונה על השאלה "מי". כי בלי המילה "אני" לא נוכל לדעת "מי" זה ש"רוצה ללכת לישון".
עכשיו ניקח שוב את המשפט ונשמיט ממנו את המילה ה 2 שלו, ונקבל את המשפט "אני ללכת לישון". ועכשיו ננסה להבין את המשפט כמו שהוא, וננסה להבין האם בכלל יש משמעות למשפט הנ"ל כמו שהוא? אילו משמעויות יכולות להיות למשפט הנ"ל? אילו מילים אפשרי להשלים במשפט הנ"ל. לדוגמה "אני מתכנן ללכת לישון" "אני מסרב ללכת לישון" "אני צריך ללכת לישון" "אני חייב ללכת לישון" "אני לא בטוח אם כדאי לי ללכת לישון" "אני חשבתי ללכת לישון" וכיו"ב.
אז בעצם על איזו שאלה עונה המילה ה 2 "רוצה" במשפט? והתשובה היא שהמילה עונה על השאלה "מה" הייחס ביני לבין ללכת לישון? והתשובה היא "רוצה", יש לי רצון ללכת לישון.
עכשיו ניקח שוב את המשפט ונשמיט ממנו את המילה ה 3 שלו, ונקבל את המשפט "אני רוצה לישון". ועכשיו ננסה להבין את המשפט כמו שהוא, וננסה להבין האם בכלל יש משמעות למשפט הנ"ל כמו שהוא? אילו משמעויות יכולות להיות למשפט הנ"ל?
ונראה כי למשפט הזה בהחלט שיש משמעות כמו שהוא, "אני רוצה לישון". אז בעצם האם ואיזו משמעות הוסיפה לנו המילה "ללכת"? האם יש הבדל בין "ללכת לישון" לבין "לישון"? או שהמילה "ללכת" מיותרת לחלוטין ולא מוסיפה שום משמעות כלשהי למשפט? וכאן כל אחד יכול לתת את המשמעות האישית שלו, להבדל שהוא מוצא בין "לישון" לבין "ללכת לישון". לדוגמה, ללכת לישון יכול לבטא תהליך שקורה לפני ש"ישנים", אולי לדוגמה התארגנות לשינה או פעולות כלשהן שמטרתן היא "לישון".
ועכשיו ניקח שוב את המשפט ונשמיט ממנו את המילה ה 4 שלו? ונקבל את המשפט "אני רוצה ללכת ". ועכשיו ננסה להבין את המשפט כמו שהוא, וננסה להבין האם בכלל יש משמעות למשפט הנ"ל כמו שהוא? אילו משמעויות יכולות להיות למשפט הנ"ל? אילו מילים אפשרי להשלים במשפט הנ"ל. לדוגמה "אני רוצה ללכת לאכול" " אני רוצה ללכת לטייל" וכיו"ב.
וזה בעצם אומר, שהמילה "לישון" עונה על השאלה: מה אני רוצה ללכת לעשות? תשובה: לישון!
אז נסכם: "אני רוצה ללכת לישון".
"אני" עונה על השאלה: "מי" רוצה ללכת לישון? תשובה: אני.
"רוצה" עונה על השאלה: "מה הייחס שלי ל" / "איך אני מתייחס ל" ללכת לישון? תשובה" רוצה.
"ללכת" עונה על השאלה: "מה בדיוק" אני רוצה בנוגע ללישון? תשובה: ללכת לישון / להתארגן לישון / לעשות פעולות שמטרתן לישון.
"לישון" עונה על השאלה: "מה" אני רוצה ללכת לעשות? תשובה: לישון.
עד כאן היה ניתוח בסיסי של המשפט הבסיסי "אני רוצה ללכת לישון".
בדרך הזו צריך ואפשר וכדאי לנתח משפטים: קצרים / ארוכים / מורכבים / פשוטים וכיו"ב. כאשר הניתוח הוא לנסות לענות על השאלה: על איזו שאלה עונה המילה X שבמשפט? כל מילה שבמשפט, איזו משמעות היא מוסיפה למשפט? איך כל מילה משנה את המשמעות של המשפט? איזה מילים נוספות היה ניתן לומר את המשפט, כדי לתת לו משמעות זהה או משמעות שונה? אולי מילים נרדפות כלשהן? האם באמת יש להן את אותה המשמעות?
דרכים נוספות לביצוע התרגיל
והתרגיל הזה של לנתח משפטים, ניתן לעשות אותו בעוד דרכים יותר מורכבות ויותר מתקדמות. לדוגמה: במקום בכל פעם להסיר מילה 1 מהמשפט, ניתן להסיר 2 מילים מהמשפט, ואז לבדוק איך זה משפיע על המשמעות של המשפט? אפשרי גם לנסות לשנות את סדר המילים במשפט, ולחקור איך הסדר של המילים, משפיע על המשמעות של המשפט?
אפשרי גם לנסות להחליף / להוסיף מילות קישור, ולראות איך זה משפיע על המשפט. לדוגמה לעשות שינויים עם מילים כגון "רק / כל / תמיד / אף פעם / מתישהו / כל הזמן / איפשהו / בכל מקום / כולם / חלק מ / באופן יחסי / יותר / פחות / הרבה / קצת" וכיו"ב. ולראות איך כל מילה משפיעה על המשמעות של המשפט.
אפשרי גם לחקור שימוש במילים מורכבות, כגון: שימוש בהא הידיעה (he.wikipedia.org/wiki/הא_הידיעה), לדוגמה ההבדל בין "בית" לבין "הבית" וכיו"ב. או הבדל בין שימוש במילה "בבית" בניקוד של "פתח / קמץ" באות ב הראשונה, או בניקוד של "שווא נח" וכיו"ב. דהיינו, מצבים שבהם בתוך מילה אחת מסתתרות לפעמים כמה מילים או שהניקוד וההגיה של המילה, משפיעה על המשמעות של המשפט, לדוגמה בגלל שימוש ב ה הידיעה וכיו"ב.
איך התרגיל הזה יעזור לי?
והתרגיל הזה מצד אחד אולי נראה תרגיל מאוד פשוט ומאוד בסיסי ומאוד קל לביצוע, אבל התועלת שלו גדולה מאוד מאוד. ולפעמים ניתן לקבל תוצאה גדולה מאוד, מפעולה קטנה ביותר ופשוטה ביותר.
והמטרה של התרגיל היא, לגרום למוח של הבן אדם, לשים לב לכל מילה, לכל אות, לכל פרט, לכל דבר קטן שקורה סביבו. ומי שיתרגל את התרגיל הנ"ל המון ולאורך זמן, הוא יראה שפתאום, הוא: מבין דברים הרבה יותר מהר, מצליח לקרוא טקסטים ולהבין אותם הרבה יותר מהר, מצליח "לקרוא מחשבות" של אנשים ולשים לב לתת מודע ולמידע שאנשים מסתירים או מבטאים בלי שהם שמים לכך לב (טעות פרוידיאנית). התרגיל הזה יעזור לבן אדם גם לדעת לבטא את עצמו בצורה יותר נכונה, לדעת לשכנע אנשים יותר טוב, לדעת להסביר דברים יותר טוב, להצליח להבין דברים יותר מורכבים יותר מהר וכיו"ב.
כמו כן אזכיר שמי שרוצה לדעת לעשות משהו בצורה מאוד מהירה, עליו לנסות לעשות את אותו הדבר בצורה מאוד מאוד מאוד איטית, כמה שיותר איטי יותר טוב. אם אתה רוצה לדעת לשלוט במשהו ולהיות מסוגל לעשות אותו בצורה מאוד מהירה... תעשה אותו המון פעמים בצורה איטית כמה שיותר איטית יותר טוב.
האם באמת יש משמעות לכל מילה?
אז האם באמת יש משמעות לכל מילה? האם באמת מי שאמר את המשפט התכוון לכל מילה שנאמרה? תשובה: לא בהכרח, אבל הרבה פעמים כן. יכול להיות שיש מילים שנאמרו בצורה אקראית, אבל בדרך כלל יש משמעות לכל מילה ולכל צורת התבטאות.
כמו כן יש גם אנשים שעושים "טעות פרוידיאנית", דהיינו, אומרים בטעות משהו שהם לא רצו להגיד אותו, כי הוא מבטא משהו מתת המודע שלהם ובטעות הוא נפלט להם החוצה. והרבה אנשים יכולים לבטא את אותו המשפט ולהסביר את אותו הרעיון, במילים שונות ובדרכים שונות. כאשר בכל פעם האדם גם בלי שהוא שם לב, הוא משנה לפעמים מילה ספציפית, בגלל משמעות ספציפית, אפילו בלי שהוא עצמו שם אליה לב.
ואפשרי לדוגמה לנתח נאומים של ביבי / נאומים של פוליטיקאים וכיו"ב, ולשים לב לאיך כל מילה משפיעה על תת המודע של אלו ששומעים אותה. ויש אנשים שהמקצוע שלהם הוא "כתיבת נאומים" והם אמורים לנסות בכל מילה להשפיע על מי ששומע את הנאום וכולי.
אז כן, בדרך כלל יש משמעות לכל מילה שנאמרת, יש משמעות לסדר של המילים ויש משמעות לפסיקים במשפט. יש משמעות גם להיכן שהדובר עוצר לנשום בין מילה למילה ויש משמעות גם להבעות הפנים של מי שמדבר איתך, ביחס לכל מילה בתוך המשפט. יש משמעות להכל.
וככל שבן אדם יותר חכם באופן כללי, ככה יש יותר משמעות לכל מילה שהוא אומר, כי הוא כנראה שם לב לכל מילה שהוא אומר באופן מכוון. וככל שבן אדם פחות חכם, ככה יתכן שהוא פחות שם לב לצלילים שהוא מוציא מהפה שלו.
איך לדעת אם אני מנתח נכון את הטקסט?
אז איך אפשרי לדעת האם אני מנתח נכון את הטקסט או שאני סתם ממציא פירושים לא נכונים? התשובה היא, שלא באמת אפשרי לדעת האם ועד כמה הניתוח שלך נכון. אבל עדיין כדאי לך לבצע את התרגיל, כי הוא מרגיל את המוח שלך, לנסות לשים לב לכל מילה ולכל פרט הכי קטן בכל תהליך ובכל דבר שקורה סביבך.
איך לשים לב לכל מילה שאני אומר?
אז איך בזמן אמת אפשרי לשים לב לכל מילה שאתה עצמך אומר? והתשובה לכך היא, שככל שבן אדם נהיה יותר חכם, ככה המחשבה שלו מהירה הרבה יותר מהדיבור שלו. ואז יש לו יותר זמן לסדר את המילים שהוא רוצה להגיד. אבל יש אנשים שהמחשבה שלהם יותר איטית, ואז הם מדברים יותר מהר ממה שהם חושבים, ואז ממילא הדיבור שלהם הרבה פחות מדוייק, כי הוא הרבה פחות מתוכנן מראש, ביחס לקצב החשיבה שלהם.
ואיך להיות יותר חכם בכללי? יש לזה אין סוף דרכים וכולי. אבל כן אפשרי שבן אדם יעשה סימולציה של מה שהוא רוצה להגיד ושישים לב לכל מילה שהוא אומר, מה היא מבטאת ומה בדיוק הוא רוצה לומר. בן אדם יכול להקליט את עצמו או לכתוב לעצמו את מה שהוא רוצה לומר? או את מה שהוא מדבר עם מישהו, ולנסות לשים לב לכל מילה שנאמרת וככה להגדיל את הסיכוי שבזמן אמת הוא יבטא את עצמו יותר נכון ביחס למה שהוא רוצה לומר.
האם זה יכול לגרום לכך שאדבר יותר לאט?
אז האם זה יכול לגרום לכך שקצב הדיבור שלך יהיה יותר איטי ושתדבר יותר לאט? כן. אבל זה מה שיש וזה ישתפר עם הזמן. אם אתה רוצה לדייק, עליך לעשות את הדבר יותר לאט, או לתרגל אותו המון פעמים לפני שאתה עושה אותו. זאת הדרך להיות מסוגל לעשות דברים הרבה יותר מהר.
מה השלבים הבאים שאפשרי לפתח את התרגיל הזה?
אז השלב הראשון הוא להבין את המשפט כפשוטו, לשים לב לכל מילה ולכל משמעות של כל מילה ולכל מה שנאמר ולהבין מה אמרו. השלב הבא יכול להיות, לנסות להבין על כל מילה, האם היא עובדה או פירוש? ומי אמר שהיא נכונה. כי כל רעיון מורכב מעובדות ופירושים. וצריכים לעבור על כל מילה ולנסות להבין, האם ועד כמה היא מתארת עובדה או שהיא מתארת פירוש.
והשלב הבא יכול להיות גם הנושא של ניתוח סיבתיות. דהיינו, לקחת את המשפט שנאמר ולנסות להפוך אותו לרעיון של סיבה ותוצאה. ולנסות לבצע עליו ניתוח סיבתיות? בדרכים שהסברתי המון פעמים.
איך לנתח מחשבות של עצמך?
התועלת המרכזית מכל התרגול הזה, יהיה היכולת של האדם להתחיל לשים לב למחשבות שלו עצמו. כי המוח מריץ כל מיני מחשבות. ובן אדם צריך להיות מסוגל לנתח את המחשבות של עצמו ולנסות לשים לב למסרים שהתת מודע שלו ושהמוח שלו אומר לו. ולשים לב לכל מילה האם ועד כמה היא נכונה וכולי
סיכום
קח משפטים פשוטים / קצרים וכולי ותנסה לנתח אותם בצורה הבסיסית ביותר, של על איזו שאלה עונה כל מילה? איך כל מילה משפיעה על המשמעות של המשפט? מכאן, השמים הם הגבול...